sâmbătă, 20 aprilie 2013

Mica Veneţie


Una dintre cele mai frumoase plăceri ale vieţii este aceea a călătoriei, a descoperirii lumii, a cunoaşterii locurilor cele mai îndepărtate. Îmi doresc să văd cât mai multe din aceste locuri, dar în ultima perioadă mă fascinează America de Sud, despre care mă documentez pe zi ce trece. Pentru că sunt foarte încântată de descoperirile mele în ceea ce o priveşte o să tot povestesc aici despre ea. 
Azi m-am hotărât să scriu câteva rânduri despre Venezuela, nume a cărui inspiraţie pare a fi frumosul oraş italian, Veneţia. Poate e de prisos, dar o să vă reamintesc capitala Venezuelei: Caracas (pe numele său complet Santiago de Leon de Caracas). Multe din frumuseţile care ocupă loc pe podiumul Miss Univers sunt de origine venezueleană. 
Locuinţele lacustre (numite palafitos) de pe lacul Maracaibo i-a amintit lui Amerigo Vespucci de Veneţia, determinându-l să numescă noul pământ descoperit Veneziola. Lacul Maracaibo este o zonă care a atras multă populaţie venezueleană datorită resurselor de petrol, dar şi pescuitului. În anii 2000 lacul a fost infestat de lintiţă (o plantă de mici dimensiuni din familia Lemna), autorităţile dar şi magnaţii din industria petrolieră investind sume uriaşe pentru îndepărtarea lintiţei, activitate greoaie şi redundantă prin prisma timpului scurt de reproducere al lintiţei (în doar două zile, dimensiunile ocupate de plantă se dublează). Deşi nu este toxică pentru peşti, ea le poate dăuna consumându-le oxigenul necesar supravieţuirii. De asemenea liniţa împiedică pescuitul şi circuitul vaselor de mici dimensiuni. În afara acestor pagube lintiţa poate favoriza colonizarea bacteriilor.
Părăsind lacul Maracaibo, atunci când vorbim de Venezuela trebuie să pomenim obligatoriu de Salto Ángel, cea mai înaltă cascadă din lume, cu o înălţime de 979 de metri, ce coboară de pe platoul Auyantepui în Parcul Naţional Canaima. 
În afara geografiei spectaculoase, aportul Venezuelei în istorie este incontestabil. Eliberatorul Simon Bolivar (şi eu care credeam până de curând că era bolivian!) era originar din Venezuela. Aşadar, nu e de mirare că moneda naţională se cheamă bolivar!
Fotografia (sursa foto) este destinată să ofere o imagine despre cum arată lintiţa, plăntuţa ce le consumă încă suficienţi bolivari din buget venezuelenilor. 
Am pus mai jos două videoclipuri de pe youtube cu unii dintre cântăreţii lor preferaţi (cel puţin aşa spune google!), Franco de Vita şi Ricardo Montaner:





Niciun comentariu: