"Je n'aurais rien à regretter"
Michel Houellebecq este un autor francez, remarcat mai ales după publicarea romanului "Soumission". Întâmplător, cartea a apărut pe piață tocmai în ziua atentatului din ianuarie 2015, de la ziarul francez Charlie Hebdo.
Dacă priviți fotografia de pe coperta cărții, se observă un Turn Eiffel cu o semilună în vârf, imagine care are rolul de a atenționa, alături de titlu, că o să citiți despre acaparareaFranței, și apoi a Europei, de către islam. O supunere care se face ferm, dar în lipsa conflictelor.
François este profesor de literatură la Universitatea Sorbona. Celibatar convins, pasionat de Huysmans (despre care și-a conceput și teza doctorală), trăind povești pasionale, dar efemere, cu studente, pe parcursul anului școlar, ajunge totuși să dezvolte o pasiune aparte pentru una dintre ele, Myriam. Nu e un catolic practicant, ci mai degrabă pur laic, dar este un reprezentat al libertății europene. La început totul este liniștit, dar odată cu câștigarea alegerilor de către Mohammed Ben Abbes, islamul pune stăpânire pe Paris, pe Franța. François este sceptic legat de islamizarea Franței, iar atunci când Myriam îl anunță că va pleca în Israel, consideră această decizie radicală. I se pare de necrezut când își întâlnește unul dintre colegi la o sindrofie, un mediocru de altfel, care a ajuns să ocupe o poziție însemnată în facultate în urma convertirii la religia islamică. Cel mai dureros și incredibil este cum lumea intelectuală devine acaparată, iar finalul culminează cu transformarea lui François.
E un final cumva neașteptat, dar careconfirmă titlul. E dureros că un intelectual ce pare de neconvins ajunge într-un final să-și cotrazică valorile. Este supremația majorității, a ideii că puțini sunt incoruptibili. Mă așteptam la un martir și am sfârșit cartea dezamăgită, concluzionând că era despre un laș. Lași devenim aproape cu toții în asemenea circumstanțe.
Probabil Michel Houellebecq este islamofob, iar comentariul meu despre carte pare la fel. Sunt un om tolerant și cred totuși că fiecare are dreptul să trăiască așa cum vrea, de aceea detest aceste cuceriri forțate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu