miercuri, 17 octombrie 2018

Pachinko de Min Jin Lee

"In her dreams, he was as vibrant as he had been when she was a girl. It was not Hansu  that she missed, or even Isak.  What she was seeing again in her dream was her youth, her beginning, and her wishes- so this was how she became a woman "

Tocmai ce am terminat de citit Pachinko și recunosc că a fost una dintre cele mai bune cărți de anul ăsta. Este despre viața unor oameni, a unor coreeni emigrați în Japonia, despre război și despre supraviețuire. Așa începe - viața lui Sujna în Busan, Korea, o fată născută dintr-un bărbat malformat fizic și o tânără săracă, Yangjin. O viață a unei tinere naive, care este schimbată radical de apariția unui bărbat bogat, Hansu, cu care rămâne însărcinată. Hansu însă este deja căsătorit, iar ea refuză să îi fie doar amantă. Întâmplarea face ca în casa lor (care ține loc și de han), să se adăpostească un tânăr preot bolnav de tuberculoză, care este dispus să se căsătorească cu Sunja, în schimbul grijii pe care i-a purtat-o de-a lungul suferinței sale. Viața lui Sunja abia începe, când cuplul se mută în Japonia. Povestea ei se întinde pe aproape 60 de ani și descoperim în roman o complexitate a ceea ce înseamnă de fapt viața de zi cu zi: sărăcie, discriminare, ură, corupție, dar și muncă, importanța studiului, onestitate, toleranță. Este mai mult despre greutăți și decepții, despre supraviețuire și despre iluzii pierdute, despre pierderi ireversibile, despre boală și mândrie. 
Pachinko este cel care conduce cluburi de jocuri de noroc, în Japonia. Pachinko e considerată a fi o muncă dezonorantă. Coreenii puteau fi Pachinko,  pentru că lor le era greu să își găsească altceva de muncă. Printr-o ironie a sorții, cei doi copii ai Sunjei, Noa și Mozasu (copii din tați diferiți, cu personalități diferite - unul intelectual și celălalt răzvrătit) ajung să devină Pachinko în locuri diferite, și în final
cu destine diferite.
Autoarea este o americancă de origine coreeană, care a scris și "Free food for millionaires". Ideea cărții a apărut odată cu aflareapoveștii unui copil coreean, trăind Japonia, care s-a sinucis din cauza bullying-ului de la școală. Romanul este amplu documentat, iar finalizarea lui i-a luat aproximativ 5 ani.
Pachinko este unui dintre best-seller-urile anului 2018, care în afara poveștii unei vieți descrise într-un mod realist, dar foarte captivant, aduce și dealii despre istoria și tradițiile coreene și japoneze.

Niciun comentariu: