"I tried to think back and remember how it was that my life had forked away from the predictable, control-freak fantasy existence I'd envisioned for myself - the one with the steady salary, a house to live in forever, a routine to my days. At what point had I chosen away from that? When had I allowed the chaos inside? Had it been on the summer night when I lowered my ice cream cone and leaned in to kiss Barack for the first time? Was it the day I'd finally walked away from my orderly piles of documents and my partner-track career in law, convinced I'd find something more fulfilling?"
Becoming sau the american dream sau, mai bine spus the black american dream!
Pentru că citisem la un moment dat despre carte, am avut ocazia s-o achiziționez în varianta scrisă în engleză, adică varianta originală. Cartea este bine scrisă, probabil cu aportul colaboratorilor și editorilor lui Michelle Obama. Este structurată în mai multe capitole, scrise evident în ordine cronologică.
Michelle Robinson (căci acesta este numele său dinaintea căsătoriei) provine dintr-o familie de culoare, născută într-o suburbie din Chicago (South Side Chicago). Copilăria și adolescența și-a petrecut-o acolo, într-un apartament închiriat la etajul 1, ce aparținea casei unchilor ei (ce locuiau la parterul casei), pe Euclid Avenue. Povestea începuturilor nu are nimic special: o copilărie fericită în preajma unor părinți simpli, dar responsabili, care prioritizează educația copiilor lor (a ei și a fratelui mai mare, Craig). Drama familiei sale o contituie tulburarea neurologică de care suferea tatăl său, sleroza multiplă, problemă pe care o neglijează mereu, obligându-i și pe ceilalți să facă asemenea. După școala primară din cartier și apoi liceul din cealaltă parte a orașului, Michelle Obama a ajuns la Princeton, unde a studiat Dreptul. Era una dintr puținii studenți de culoare din facultate, fapt pe care îl subliniază mereu și care stă la baza argumentelor sale pentru lupta pentru egalitate de șanse (mai ales în privința educației). După Princeton, Michelle se reîntoarce în casa părinților săi, lucrând la o mare firmă de avocatură din Chicago (devine una dintre corporatiștii pe care mereu îi admira pe geamul autobuzelor ce o duceau de acasă la școală și invers). Aici ajunge să fie mentorul viitorului său șoț, Barack Obama, pe durata unui internship. De aici se hotărește să migreze către activități mai apropiate de dorințele sale, renunțând la jumătate din venituri pentru a lucra la primăria din Chicago și apoi la Public Allies, o asociație non-profit care se adresează tinerilor. În contrast cu Barack Obama, Michelle este descrisă ca fiind mereu realistă, focusată mereu spre predictibilitate (pentru siguranța oferită de un viitor cât mai nesurprinzător). Viitorul o suprinde însă, trăind lângă cineva care prin prisma dezvoltării sale lasă loc descoperirilor și necunoscutului să ofere oportunități nebănuite. Michelle Obama nu este un om politic și susține că nici nu și-a dorit vreodată să fie sau să facă parte din viața politică, dar și-a susținut mereu partenerul și a încercat să profite de avantajele aduse odată cu statutul de primă doamnă a Statelor Unite.
Pe alocuri cartea exagerează cu patriotisme tipic americane, dar bănuiesc că erau necesare. E totuși interesantă, având pe alocuri și unele detalii istorice. Nu e nici pe departe o autobiografie politică, ci una a unei vieți de zi cu zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu