duminică, 5 august 2018

Turtles all the way down

"The problem with happy endings is that they're either not really happy ot not really endings, you know? In real life some things get better and some things get worse. And then eventually you die."

Ați citit cartea sau poate ați văzut filmul, "The fault in our stars" din 2014...Cartea e scrisă de John Green, un scrritor american din Indianapolis, orașul în care se desfățoară de altfel și acțiunea romanelor sale. 
"Turtles all the way down" este la fel de mediatizat și urmează să fie și el ecranizat curând. Romanul este despre o adolescentă pe nume Aza, cu tulburare obsesivă (are și o tentă autobiografică, autorul rememorând problemele cu care se confruntă din adolescență), obsesii probabil întreținute și de pierderea tatălui său, în contextul unei morți subite. Aza, împreună cu Daisy, prietena sa, sunt două adolescente care se hotărăsc să căștige răscumpărarea oferită în schimbul găsirii unui infractor din Indianapolis. Tot planul lor este facilitat de faptul că Aza fusese prietenă în copilărie cu fiul infractorului, Davis. Legătura de prietenie cu Davis este reluată, dar planul lor este oprit după ce acesta le confirmă că nu are detalii despre dispariția tatălui, iar în plus, le oferă contravaloarea recompensei. Întâlnirile lor adolescentine au loc la Applebee's, unde chelnerița este deja sătulă de consumațiile pe care le fac doar pe cupoane. 
Aza este germofobă, obsedată de prosibilitatea de a dezvolta infecții severe, citește mereu articole științifice medicale, pentru a se asigura că este în afară de pericol. Din cauza unei leziuni pe care și-o autoîntreține la pulpa degetului, este mereu îngrozită că aceasta poate fi o poartă de intrare pentru germeni. Este mereu anxioasă de schimbarea pansamentului (band aid-ul) și dezinfecția leziunii. O îngrozește ideea că în interiorul organismului său conviețuiesc atât de multe bacterii și de asemenea este mereu obsedată că poate face infecție cu Clostridium difficile (o infecție digestivă oportunistă), cu toate că nu întrunește niciun risc pentru aceasta. Deși face ședințe de consiliere periodic, ea nu își ia medicația decât intermitent, justificând că nu înțelege cum aceasta o poate face să redevină ea. Anii lungi de terapie comportamentală nu au avut mari efecte, îndoindu-se de beneficiul acesteia. Pe de altă parte, Daisy, prietena sa, este obsedată de Star Wars, scriind articole în mediul online. Ea se află de cealaltă parte, provenind dintr-o familie cu posibilități materiale reduse, fiind nevoită să lucreze după școală. Odată cu banii primiți de la Davis, viața lui Daisy începe să se liniștească, renunță la job și își dă voie să se gândească acum la aplicațiile pentru colegiu. 
Nici pentru Aza viața nu este simplă: posibilitatea începerii unei povești de dragoste adolescentine cu Davis este umbrită de teama ei de a se îmbolnăvi, gândul că un simplu sărut duce la schimbarea microbiotei digestive o obligă să se oprească (în plus, din cauza acestei anxietăți ajunge să bea dezinfectant, pentru a evita posibilele riscuri infecțioase). Numai gândul la alte mii de bacterii ce ar putea să o colonizeze o îngrozește și o face să transpire. 
Prietenia celor două continuă, în ciuda diferențelor de personalitate: Daisy o consideră egocentristă, iar pe dealtă parte Aza îi reproșează că a creat un personaj literar dezagreabil, care o întruchipează de fapt pe ea. Accidentul de mașină, în care Harold (mașina tatălui ei) este complet distrus, iar Aza suferă o ruptură hepatică, tratată doar conservator, le reapropie . Intervine iarăși teama de infecții, mai ales că este obligată să stea spitalizată pentru câteva zile bune. Gândurile obsesive o controlează, o frământă permanent, ca o spirală care devine din ce în ce mai strânsă despre interior și care nu are niciun final, drumul spre ieșire fiind inexistent. 
Titlul cărții se bazează pe teoria paralelă celei evoluționiste, potrivit căreia pămânul stă pe o broască țestoasă, care la rândul ei este suținută de o alta mai mare și tot așa, la infinit...

Niciun comentariu: