luni, 18 iunie 2018

The remains of the day


"It is sometimes said that butlers only truly exist in England. Other countries, whatever title is actually used, have only manservants. I tend to believe this is true. Continentals are unable to be butlers because they are as a breed incapable of the emotional restraint which only the English race are capable of. "

Kazuo Ishiguro este un scriitor englez, de origine japoneză, care a câștigat în 2017 premiul Nobel pentru literatură. În afara acestuia a câștigat premiul Man booker prize for fiction pentru romanul "The remains of the day".
Romanul a fost ecranizat în 1993, eroul principal fiind jucat de Anthony Hopkins. De fapt, așa am aflat despre el, văzând filmul, care m-a emoționat profund. La ani distanță, am primit cadou romanul și așa am făcut legătura dintre autor și filmul pe care îl văzusem în trecut.
"The remains of the day" spune povestea unui majordom de școală veche, ajuns acum la o vârstă înaintată. Întreaga poveste a lui Stevens se bazează pe rememorarea întregii cariere profesionale și pe interacțiunea sa cu una dintre colege, Miss Kenton. După o întreagă viață dedicată domeniului Darlington Hall, acesta își dă seama că a sacrificat în favoarea profesiei, viața sa personală. Strictețea respectării rigorilor profesiei l-au împiedicat adeseori să-și manifeste latura sa emoțională. În ciuda afinității pentru Miss Kenton, acesta și-a păstrat stăpânirea de sine chiar și când aceasta îl provoacă, mărturisindu-i că a fost cerută în căsătorie și că urmează să renunțe la viața de cameristă. Toată aceasta introspecție se desfășoară pe parcursul călătoriei lui Stevens în vecintătatea domeniului Darlington Hall. El pleacă cu speranța de o readuce pe Miss Kenton, acum separată de soțul ei, în vechea ei poziție de cameristă. Poveștile despre cinele organizate cu mari personalități politice sunt o altă dovadă a dedicației și loialității acestui majordom. Finalul romanului este despre întâlnirea dintre cei doi, despre regrete, dar mai ales despre speranțe spulberate.




Niciun comentariu: