duminică, 4 martie 2018

Queen of Katwe

Matoke, kikomando, chapati, kitcha fit-fit, xalwo (atât de ciudate!)....nume de mâncăruri specifice Africii. Căci despre ea voi povesti din nou, pentru că e prea diferită să nu suscite interes. De data aceasta despre un film, inspirat însă după o carte biografică.
Cartea "The Queen of Katwe" a fost scrisă de autorul american Tim Crothers și se bazează pe povestea reală a unei tinere din Uganda, Philona Mutesi, care devine campioană la șah. Povestea este despre geniul care se regăsește uneori printre oamenii cei mai săraci, dar care, printr-o întâmplare ajunge să se evdiențieze. E frumos mirajul Africii, a unor lucruri care ne sunt total străine, a unor vieți atât de difertie de ale noastre. Iar în fapt, șansele noastre au fost împărțite odată cu locul unde ne-am născut.
În afara poveștii de succes, filmul e interesant prin culoarea și peisajele specifice lumii de acolo. Prin chinul de zi cu zi, prin provocările de a duce o viață la limita supraviețurii. Poate sună ca un clișeu, dar unii muncesc doar pentru un terci și pentru o casă de lut...

Poza este făcută în metroul din Paris, ea dovedește contrastele și mai ales, o împotrivire la adaptarea la lumea europeană.

Niciun comentariu: